Zelfcompassie training

Met de korte training Zelfcompassie hoop ik mensen te enthousiasmeren in de beoefening om milder en zachter naar zichzelf te worden en ook naar anderen.

(Zelf) Compassie is het vermogen, dat in ons allen reeds aanwezig is, om je betrokken te voelen bij pijn en lijden van jezelf en anderen. Dit gaat samen met de wens om deze pijn en dit lijden te verlichten en daarin verantwoordelijkheid te nemen.

In onze therapiepraktijk maar ook daarbuiten kom ik veelvuldig mensen tegen die langdurig lijden aan hun meedogenloze normen, een te hoge lat, innerlijke criticus of veeleisendheid. Naast reeds bestaande klachten en problemen zit er dan een saus van afwijzing over. Dit zelfverwijt vraagt om training om uit het oude spoor te stappen. Daarnaast, of je in therapie zit of niet, is deze strengheid en afwijzing een rem op je persoonlijke ontwikkeling en je welbevinden.
Aan de hand van meditatie oefeningen is het mogelijk om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren. De ontdekking dat we prachtig onvolmaakt zijn met onze gebreken, dat we allen wel eens bang zijn dat we niet goed genoeg zijn of er niet bij horen maakt dat je het verbonden zijn met anderen meer gaat voelen.

Deze training van 4 avonden is een eerste aanzet om je kennis te laten nemen met (zelf)compassie, maar vooral je te laten ervaren hoe verlichtend en verzachtend het kan voelen om dit vermogen van compassie te leren aanspreken. Het zal een groep betreffen van  4 à 6 deelnemers op de maandag avond 1 x per 2 weken (of aangepast afhankelijk van agenda). Er is genoeg tijd tussen de sessies om te oefenen en literatuur te lezen.
Er zal uitleg gegeven worden over een aantal zaken zoals het erkennen van pijn en lijden, de evolutie van ons brein en inzicht in onze emotie regulatiesystemen, maar het accent zal liggen op het verder trainen van mindfulness en de meditatie oefeningen gericht op zelfcompassie.

Voorwaarde voor deelname is dat je thuis bent in mediteren en/of al een Mindfulness training hebt gedaan zodat je een basis hebt en geoefend hebt met meditatie en te kunnen zijn met wat er is, zonder oordeel.
Het boek van Christopher Germer Mindfulness en zelfcompassie gebruiken we in de training als basis. Deze kan je kopen online of in een boekhandel bestellen. Daarnaast zijn de oefeningen vooral gebaseerd op het werk van Tara Brach, Thich Nath Than, Frits Koster en Erik van den Brink. Je krijgt van verschillende mensen literatuur mee.

Kosten; 265,-- euro voor 4 avonden van 2 ½ uur. De training gaat door bij voldoende aanmeldingen. De voorlopige data zijn maandag 12 maart, maandag 26 maart, maandag 9 april en maandag 23 april 2018.
Inlooptijd 18.45, start 19 uur tot 21.30 uur.
Locatie: praktijk Atalanta, Joh. Verhulststraat 96, Amsterdam.
Zelf aan te schaffen: C. Germer Mindfulness en Zelfcompassie

atalanta psychotherapie praktijk
Joh. Verhulststraat 96 (1 hoog)
1071 NK Amsterdam

atalanta psychotherapie praktijk
Joh. Verhulststraat 96 (1 hoog)
1071 NK Amsterdam