Wat is ACT?
Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben; niemand wil pijn, verdriet, somberheid, zelfkritiek, negatieve gedachten, angst of onzekerheid in zijn leven, maar het is er wel. Het gevecht tegen emoties of gedachten die je liever niet wilt hebben, kost energie en is niet te winnen. Sterker nog: de worsteling levert meer ellende op. Hoe meer je probeert negatieve emoties eronder te houden, hoe sterker ze worden.
ACT staat voor Acceptance and Commitment therapy. ACT is een praktische en concrete methode om tot acceptatie te komen en te doen wat echt belangrijk voor je voelt. We wijzen je naar hoe het menselijke systeem werkt. Wat betekent het om mens te zijn? Wat zijn gedachten nu eigenlijk? Hoe werkt je brein? Wat is de invloed van ons denken op onze ervaring van de wereld?
ACT therapie leert je een andere manier van omgaan met je eigen ervaringen. In plaats van te vechten tegen psychische pijn leer je je anders te verhouden tot dit ongemak. De invloed die psychische pijn heeft op je leven verandert hierdoor.
ACT bestaat uit zes verbonden componenten:
- Acceptatie: ruimte maken voor vervelende ervaringen en emoties;
- Defusie: gezonde afstand nemen van vervelende gedachten;
- Het Zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld);
- Hier en Nu: meer leven in het Hier en Nu;
- Waarden: stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven;
- Toegewijd Handelen: actief investeren in je waarden.
Voor wie is de ACT groepstherapie?
De groep is geschikt voor mensen die worden belemmerd door angstklachten, somberheid, lichamelijke klachten (chronische pijn en vermoeidheid) en waarbij andere reguliere therapieën zoals CGT niet effectief waren.
Wanneer je wilt leren je bewust te worden van de processen die onze menselijke ervaring tot stand brengt, kan deze groep je verder helpen. Je leert met afstand te kijken naar je eigen gedachten en de beleving van jezelf en van anderen. In deze groep leer je om te begrijpen hoe het systeem onder onze ervaring (altijd) gericht is op welbevinden, in elke situatie, in elk mens. We verwijzen je terug naar je fabrieksinstelling; een gezonde, flexibele en veerkrachtige staat van zijn, waar altijd welbevinden en oplossingen te vinden zijn. We laten je zien waardoor je dit uit het oog bent verloren en hoe je er weer terugkomt of hoe je het weer helder kan gaan zien. De vraag die in ACT wordt gesteld, is of je bereid bent alles toe te laten wat je niet kan veranderen en ervoor durft te kiezen om je leven te leiden in de richting die jij waardevol en belangrijk vindt.
De kracht van de groep ervaar je oa. door het delen, de herkenning en de erkenning. Ook het op afstand kunnen waarnemen hoe een groepslid zijn/haar verhaal als “waarheid” kan ervaren, kan je helpen het bij jezelf sneller te herkennen.
‘’If the only thing people learned was not to be afraid of their experience, that alone would change the world (Sydney Banks)’’
Werkwijze in de groep?
We werken met ongeveer 8 (maximaal 10) groepsleden en 2 therapeuten. Het is een combinatie van gesprekstherapie, oefeningen (zowel in de groep als thuis) en thuiswerk opdrachten. In het deel van de gesprekstherapie wordt oa. de beleving in het hier en nu gebruikt.
Wat is het effect?
Het inzicht in hoe de menselijke ervaring werkt, wat je leert tijdens deelname aan de groep en waarmee je thuis oefent, zorgen samen voor meer psychologische flexibiliteit. Het doel van ACT is niet zo zeer het direct verminderen van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht en nieuwe vaardigheden om te kunnen omgaan met problemen in het leven.
Praktisch
8 bijeenkomsten van 1,5 uur
8- 10 deelnemers
De groep wordt geleid door Corine Steiner en Petra Balke
Corine Steiner, psychotherapeut, csteiner@praktijkatalanta.nl
Petra Balke, GZ-psycholoog, info@praktijkbalke.nl
Boek: ‘Er zit meer in (je) dan je denkt’, Suzanne Bader en Petra Balke (ontvang je bij start van de groep).
Wanneer
Maandagochtend van 9 – 10.30 uur
Start 6 mei, 13 mei, 27 mei
10, 17, 24 juni
1 en 8 juli
Waar
Johannes Verhulststraat 96 te Amsterdam
Kosten
De therapie valt onder de basis GGZ en wordt (gedeeltelijk) vergoed door uw zorgverzekeraar en komt in mindering van het wettelijke eigen risico. Voor meer informatie zie de website van en Corine Steiner (praktijkatalanta.nl onder Vergoeding) en Petra Balke (praktijkbalke.nl).